Jukolasanasto haltuun!

Tein juuri ennen vuoden 2016 Lappee-Jukolaa pienen TAVIS-JUKOLA-sanaston toiseen blogiini ja nyt kun vuoden 2018 Lahti-Hollola-Jukolaan on enää kaksi yötä, lienee taas ajankohtaista taas nostaa tämä esille. Nyt lyödään Jukolassa ja Venloissa taas uudet osallistujaennätykset tiskiin, ja joukossa lienee muutama ensikertalainenkin, joka voi sanastosta hyötyä!

RASTI(LIPPU) – oranssi-valkoinen lippu, jollainen löytyy paitsi monen suunnistajan auton peruutuspeilistä roikkumasta, myös RASTIlta eli siltä kohteelta, jota kartan avulla etsimme.

KOODI – rastilla oleva numero, joka on myös merkitty Jukolassa oman rastiympyräsi viereen tyyliin 1-173. Tällöin tiedät, että ykkösrastillasi pitäisi olla koodi 173. Jos tulet rastille 214, se ei silloin ole sinun (ainakaan sillä hetkellä). Ylimääräinen leimaaminen ei haittaa, mutta omat rastit tulee käydä numerojärjestyksessä.

EMIT(TI) – elektroninen leimauslaite, jota kannat mukanasi koko viestin ajan. Älä hukkaa sitä, tai teidät hylätään. Siihen laitetaan niinsanottu VARMISTUSLIUSKA päälle, johon rasteilta tarttuu vielä pienet piikinjäljet. Mikäli Emittisi ei olekaan sitten kaikkia rasteja rekisteröinyt, tuolta liuskalta voidaan tarkistaa, oletko kuitenkin kaikilla rasteilla käynyt. Jos liuska hukkuu tai putoaa metsään, anna sen jäädä, yleensä sitä ei tarvita kuitenkaan. Sitä ei kuulu jäädä etsimään! Emitin NOLLAAMINEN tapahtuu vaihtoalueelle sisäänkirjautuessa. Nollauslaitteessa vilkkuu valo, anna emittisi olla siinä muutaman välähdyksen ajan. Maastossa leimatessa mikään ei välähdä, inise tai puraise. Käytä emit vain leimauslaitteessa pohjassa asti (suora reuna suoraa reunaa vasten) ja jatka matkaa.

HAJONTA – yhden osuuden juoksijat eivät mene kaikki samoille rasteille, vaan jokainen kulkee omaan karttaansa merkityn reitin mukaisesti. Aina välillä tulee kaikille yhteisiä rasteja, mutta niiden jälkeen alkavat (todennäköisesti) taas uudet hajonnat. Kaikkien seitsemän osuuden jälkeen jokainen joukkue on käynyt samat rastivälit, joten vaihtoehtoja maastossa riittää. Vaikka luottaisikin kovannäköisen kaverin PEESIIN, kannattaa silti aina tarkistaa se rastin koodi. Tässä esimerkkinä Jämsä-Jukolan hajontakaavio:

PEESAAMINEN – eli muiden seuraaminen on kovin tavallista Jukolassa ja Venloissa, erityisesti hiukan siellä kärjen takana. Luonnollisestikaan se ei lajiin kuulu, mutta tapahtuu sitä kokeneemmissakin piireissä… Voit tehdä sitä vaivihkaa eli stalkkailla letkassa muiden menohaluja ja kuunnella koodihuuteluita tai kysäistä rehdisti kilpakumppaneilta seuraavan rastin koodia.
TEIPPAUS – sitä tapahtuu enenevässä määrin. Pesupaikalla tulet huomaamaan, että osa tuntuu teippaavan ruumiinosiakin kiinni kroppaansa (estääkseen niitä putoamasta?), mutta itse tyydyn teippaamaan nilkkani nyrjähdysten estämiseksi ja kenkäni, jotta solmut eivät aukeasi kesken reissun. Tätä varten suunnistusvälinemyymälöissä kisapaikalla on myynnissä ruskeaa (tai valkoista, mutta se on surkeaa, vaikka en kehenkään mitään asenteita istutakaan) teippiä. Jotkut teippaavat kengät maalarinteipillä, mutta meillä ainakin on ollut ihan sekundatavaraa, joten niistä putoavat liimat ensimmäiseen suohon.
GEELIT – tukankin voi toki laittaa ojennukseen, mutta suosittelen ennemminkin geelejä matkaevääksi. Näitä saa ostaa myymälöistä kisapaikalla ja ne mahtuvat mukaan vaikkapa suunnistushousun taskuun. Popsi sellainen vaikka aina JUOMARASTIN yhteydessä niin jaksat pidempään… Juomarasti ei ole rasti (yleensä!, sillä siellä on helppo unohtaa leimata) vaan juomapiste jollakin rastivälillä. Tarjolla on urheilujuomaa ja vettä. Siinä saa juoda ja rupatella niin pitkään, kuin haluaa. Aika toki kuluu koko ajan.
PUMMI/PUMMAAMINEN – on sitä, kun metsässä juutut etsimään jotakin rastia lyhyemmän tai pidemmän kaavan mukaan. MEGAPUMMIn määritelmä riippuu henkilöstä. Minulle 5 minuutin virhe on jo MEGA, isäni ei alle 30 minuutin hakuja laske vielä miksikään.
ONLINE-rasti – rasti, josta tulee väliaikoja interinnettiin ja voit seurata joukkueesi etenemistä. Maastossa tämä näkyy leimasimesta lähtevänä piuhana, ei vaikuta toimintaasi mitenkään.
MAALILEIMAUS – on se, kun maaliviivalla on leimasimia. Siinä täytyy leimata, ja vasta sitten jatkuu matka kohti VAIHTOPUOMIA. Se taas on paikka, jossa ojennat KARTTATELINEESTÄ rintanumeroasi vastaavan kartan seuraavan osuuden juoksijalle.
YHTEISLÄHTÖ – koittaa aamulla niille juoksijoille, joiden edelliset osuudet eivät ole tulleet vielä metsästä. Tätä varten vaihtoalue suljetaan hieman ennen ja juoksijat asettuvat omien karttojensa viereen karttatelineille. Lähtölaukauksesta kaikki sadat elleivät jopa tuhannet juoksijat lähtevät sitten yhtä aikaa liikkeelle.
ITKUMUURI – on paikka, jonne kukaan ei toivottavasti joudu. Kun olet antanut vaihdossa kartan seuraavalle, tallustat jonon mukana kiltisti emitin purkuun (teltta/katos), jossa pitäisi emitin lukijatytöltä /-pojalta tulla kommentti ”ok”. Jos ei tule… No, sitten sinut ohjataan kohti tuota surullista paikkaa, jossa otat sitten kaikki hurmausvaihteet käyttöön hyväksytyn suorituksen saamiseksi. Ei sillä, että hurmaaminen näissä piireissä ketään auttaisi…
JUKOLASAUNA – on paikka, jonne pääset oman juoksusi jälkeen. Nykyään siellä on jopa erilliset puolet miehille ja naisille, vallankumouksellista. Kymmenisen vuotta sitten näin ei vielä ollut, mutta reteistä naisistahan tämä laji on tunnettu. Vaihtokamppeet ja pyyhe mukaan ja pesu-kylttejä seuraten oikeaan kohteeseen. Riisuudut nakupelleksi, otat kassista mukaanottamasi kisajuoman (huomaat, että saunassa lipitetään ahkerasti olutta, mutta myös vesipullo on ihan ookoo ;)) ja lampsit saunomaan. Tuntemattomat vieressäsi kyselevät osuuttasi ja fiiliksiä ja kertovat avoimesti omista tuoreista ja vähemmän tuoreista kokemuksistaan.

Edit 2018: Tänä vuonna Jukolassa on tarjolla myös PALJU. Ehdottomasti kokeiluun.

Ota rennosti ja nauti. Jukola on kokonaisuudessaan sitä varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *