Perhe on matkalla, osa 3

Tanskasta siirryimme Ruotsissa vietetyn väliviikon kautta O-ringen rastiviikolle Örnsköldsvikiin. Kyseessä oli maailman suurin suunnistusviikko, jossa osallistujia oli liki 20 000 ja katsojia lisäksi päälle kymmenisen tuhatta. Porukkaa siis riitti, mutta sen verran pitkät perinteet kyseisellä rastiviikolla on, että järjestelyt hoituivat jälleen mallikkaasti.

Miksi suuntasimme massaviikolle, vaikka pienempiä ja ehkä idyllisempiäkin olisi ollut tarjolla?

O-ringenillä on järjestäen hyvät maastot. Nyt ne olivat Höga Kustenin upeaa rannikkokalliota ja huikaisevia maisemia. Nousumetrejä saatiin, mutta myös haastavaa, kiinnostavaa suunnistusta. Siinä yksi syy.

Toinen, lähes yhtä iso syy on pienten lasten kanssa reissaaminen. O-ringen tarjoaa ihan superkivan Miniknat-suunnistuksen joka päivä ja lapset rakastavat sitä!

Lisäksi kävimme 5-vuotiaan kanssa päivittäin perhesarjassa, jossa hän paineli seuralaisen kanssa 2-3km radan maaston puolella.Rata oli simppeli, sellainen polkuja ja teitä noudatteleva ja olikin ilahduttavaa seurata neidin kehittymistä päivä toisensa jälkeen. Hyvin lähellä oli jo tilanne, että hänet olisi voinut päästää matkaan ihan yksikseenkin, sen verran hyvin helppojen polkujen ja teiden lukeminen kartalta sujui. Ruotsalaiset hallitsevat lapsiystävällisten ratojen suunnittelun todella hyvin.

Tässä kohtaa on nostettava esiin myös K-sarjojen vapaat lähtöajat. Yleensähän suunnistuskilpailuissa osallistujilla on etukäteen arvotut lähtöajat joka päivälle, mutta O-ringenillä K- eli lyhyissä (KORT) sarjoissa annetaan mahdollisuus täysin itse valita, milloin maastoon menee. Sen kun menee lähtöpaikalle, ottaa tarralistasta sopivan lähtöaikatarran, laittaa sen numeroonsa ja menee sillä minuutilla lähtökarsinaan. Hirveän näppärä systeemi lastenhoidon järjestämiselle, kun saatoimme miehen kanssa juosta vuorotellen. Välillä isovanhemmatkin auttoivat, eli hienosti toimi meillä koko sabluuna.

Tällaisella suunnistusviikolla tulee väkisinkin liikuntaa joka päivälle aika kelpo lukemat. On kävelyä autoparkista bussille, bussilta seuran leiriin, verryttelymatka lähtöpaikalle (1-2,5km), kisarata (minulla tällä viikolla 4-6km), kävely seuraleiristä bussille ja taas bussilta autolle. Illalla usein kävelyä, kauppareissut, trampoliinia tai pelailuja ja välipäivinä vaellusta & kävelyä tai mallisuunnistusta. Yhtenä päivänä otin pyörän alleni ja lähdin aamutuimaan pyörällä kisapaikalle välttääkseni bussimatkat, ne kun kulkivat aivan talomme edestä, kyytiin ei tosin siitä kohti päässyt hyppäämään. Kun tulin metsästä, olivat mies ja tyttöset juuri saapuneet kisapaikalle ja teimme vahdinvaihdon. Kun päivisin lämpötila kipusi lähemmäs kolmeakymmentä astetta, otin mieluusti joka kerta aamuysin lähtövuoron ja chillailin sitten helteessä ilman suurempia urheilusuorituksia loppupäivän 🙂

O-ringenillä on kisatorilla myös valtavasti virikkeitä aina iltapäivisin ja iltaisin ihan kaikenikäisille. Labyrinttisuunnistus on aina kiehtova, ja siinä tarjoiltiin kilpasarjoja 12-16-vuotiaille – harmitus meidän perheessä, kun esikoinen oli Suomessa riparilla ja 12-vuotias majoittui isänsä kanssa muualla. Kävimme testaamassa rataa kuitenkin miehen kanssa. Oli hauska lähteä peilikuvaradoille samaan aikaan kisamielellä siksakkaamaan koriskentän kokoiseen labyrinttiin ja ottaa mittaa toisistamme – siinä ei onneksi vikkelimmistä juoksujaloista ollut niin suurta hyötyä, sillä ratkaisut tehtiin suunnistustaidolla. Sen verran täytyy lopputuloksesta paljastaa, että kyllä, voin edelleen hyvillä mielin jatkaa työtäni suunnistusopena.

Rastiviikon jälkeen pysähdyimme viikonlopuksi Pohjanmaalle esikoisen konfirmaatioon. Kotona olimme sitten 3,5 viikkoa lähtöpäivän jälkeen. Melkoinen reissu, mutta aivan huippuonnistunut! Mukana kotiin tuli roppakaupalla ihania muistoja ja kokemuksia, vino pino suunnistuskarttoja, hauskoja tarinoita, muutama naarmu, jonkin verran tuliaisia, sopivasti ruskettunutta ihoa, auringon raidoittamia hiuksia ja yllättävän vähän pyykkiä. Onkin selkeästi myös jatkossa valittava kämppä, jossa on pesukone 🙂 Helpottaa lapsiperhe- ja suunnistusreissuja kummasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *